Στρατηγική για να μην χάνεις ποτέ στην Tρίλιζα



   Η γνωστή σε όλους μας Τρίλιζα (Τic Tac Toe στα αγγλικά), είναι ένα board game που μαρτυρείται για πρώτη φορά στην αρχαία Αίγυπτο.
 Το παιχνίδι παίζεται απο δύο παίχτες σε έναν πίνακα 3x3. Ο παίχτης που παίζει πρώτος χρησιμοποιεί το σύμβολο Χ και ο δεύτερος παίχτης το Ο. Το παιχνίδι τελειώνει μόλις καλυφθούν όλα τα τετράγωνα απο τα σύμβολα και σκοπός είναι να καταφέρει ο ένας απο τους δύο παίχτες να βάλει 3 σύμβολα στη σειρά είτε οριζόντια, είτε κάθετα, είτε διαγώνια.

  Αν και οι δύο παίχτες παίξουν τέλεια τότε το αποτέλεσμα θα είναι πάντα η ισοπαλία, ανεξάρτητα ποιός ξεκίνησε πρώτος. Ο οδηγός στρατηγικών που ακολουθεί θα μας βοηθήσει να οδηγούμαστε σε νίκη απέναντι σε λιγότερο πληροφορημένους παίχτες ή στην χειρότερη περίπτωση σε ισοπαλία με παίχτες ενημερωμένους. Στο διπλανό διάγραμμα έχουν δωθεί κάποια ονόματα στα τετράγωνα που σχηματίζονται για να είναι πιο εύκολο να αναφερθούμε σ' αυτά.

1) Στρατηγική για τον παίχτη Χ που ξεκινάει πρώτος.

Όταν ξεκινάς πρώτος πρέπει η πρώτη σου κίνηση να είναι σε κάποιο απο τα 4 corner τετράγωνα. Έπειτα ακολουθείς τις παρακάτω στρατηγικές ανάλογα με την κίνηση του παίχτη Ο.

Αν ο παίχτης Ο παίξει σε ένα corner τετράγωνο
Τότε βάλε Χ σε ένα απο τα κενά corner τετράγωνα. Αν ο Ο σε μπλοκάρει τότε βάλε Χ στο τελευταίο corner τετραγωνάκι και κάνεις 3 στη σειρά μόλις ξαναέρθει η σειρά σου.

Αν ο παίχτης Ο παίξει σε ένα edge τετράγωνο
Τότε βάλε Χ στο center τετράγωνο. Ο παίχτης Ο λογικά θα μπλοκάρει την νίκη σου και προκύπτουν δύο σενάρια.
Είτε μπλόκαρε την επικείμενη νίκη του Ο, αν υπάρχει αυτή η περίπτωση, είτε βάλε Χ σε ένα corner τετράγωνο που να μην συνορεύει με κάποιο Ο. Κάνε 3 στη σειρά όταν θα έρθει πάλι η σειρά σου να παίξεις.


Αν ο παίχτης Ο παίξει στο center τετράγωνο
Τότε βάλε Χ στο corner τετράγωνο που βρίσκεται διαγώνια απέναντι απο το πρώτο σου Χ. Έτσι θα προκύψουν δύο σενάρια:
α) Αν ο Ο παίξει σε ένα corner τετράγωνο τότε βάλε Χ στο τελευταίο corner τετράγωνο και κέρδισε στην επόμενή σου κίνηση.
β) Αν ο Ο παίξει σε ένα edge τετράγωνο τότε μπλόκαρε την νίκη του. Το αποτέλεσμα θα είναι η ισοπαλία.


2) Στρατηγική για τον παίχτη Ο που παίζει δεύτερος. 

Όταν ο παίχτης Χ θα παίξει σε ένα οποιοδήποτε τετράγωνο εκτός απο το center, τότε βάλε Ο στο center τετράγωνο και ακολούθησε τις παρακάτω στρατηγικές μετά τη επόμενη κίνηση του Χ.
 
Αν ο Χ έκανε την πρώτη του κίνηση σ' ένα corner και την δεύτερη σε ένα edge τετράγωνο
Τότε είτε μπλόκαρε την νίκη του, αν υπάρχει αυτή η περίπτωση, είτε παίξε στο corner τετράγωνο που βρίσκεται διαγώνια απο το πρώτο Χ. Συνέχισε έπειτα σε κάποιο άδειο τετράγωνο και μπλόκαρε πιθανές νίκες του Χ. Το αποτέλεσμα θα είναι η ισοπαλία.

Αν ο Χ έπαιξε και τις δύο φορές σε edge τετράγωνα
α) Όταν και τα δύο Χ συνορεύουν ταυτόχρονα με ένα corner τετράγωνο, τότε βάλε Ο σ' αυτό το corner τετράγωνο. Ο παίχτης Χ θα πρέπει να μπλοκάρει την νίκη σου. Συνέχισε να κάνεις κι εσύ το ίδιο και το αποτέλεσμα θα είναι η ισοπαλία.

β) Όταν τα δύο Χ δεν συνορεύουν με ένα corner τετράγωνο, τότε βάλε Ο σε κάποιο απο τα κενά edge τετράγωνα. Ο παίχτης Χ θα πρέπει να μπλοκάρει την νίκη σου. Στη συνέχεια βάλε Ο σε κάποιο corner τετράγωνο που να συνορεύει μόνο με ένα Χ και κάνε 3 στη σειρά στην επόμενη κίνηση.


Αν ο Χ έπαιξε και τις δυο φορές σε corner τετράγωνα
Τότε βάλε Ο σε κάποιο απο τα άδεια edge τετράγωνα. Ο παίχτης Χ θα πρέπει να μπλοκάρει την νίκη σου. Συνέχισε κι εσύ κάνοντας το ίδιο και το αποτέλεσμα θα είναι η ισοπαλία.


Τέλος η στρατηγική σου σε περίπτωση που ο παίχτης Χ παίξει στο center τετράγωνο στην πρώτη του κίνηση, θα πρέπει να είναι η εξής:
Βάλε Ο σε κάποιο corner τετράγωνο. Στη συνέχεια αν ο Χ απειλήσει με νίκη, μπλόκαρέ τον. Αν όχι, βάλε Ο σε κάποιο corner τετράγωνο και το αποτέλεσμα στο τέλος θα είναι η ισοπαλία.


Ακολούθησε πιστά τις παραπάνω οδηγίες και δεν θα χάσεις !!!


 




1 σχόλια:

Η τρίλιζα είναι διαφορετικό παιχνίδι από το tic-tac-toe.
Υπάρχουν μόνο τρία πετραδάκια για κάθε παίκτη, ας πούμε τρία άσπρα και τρία μαύρα.
Παίζεται πάνω σε ένα τετράγωνο στο οποίο έχουμε χαράξει τις διαγωνίους και τις διαμέσους. Υπάρχουν λοιπόν 9 κόμβοι (σημεία τομής) και ο μεσαίος (στο κέντρο του τετραγώνου) επικοινωνεί με γραμμές με τους άλλους 8. Συνολικά υπάρχουν 16 ευθύγραμμα τμήματα που συνδέουν κόμβους.
Τοποθετούν οι παίκτες εναλλάξ τα πετραδάκια τους επάνω σε κόμβους.
Μετά μετακινούν οι παίκτες εναλλάξ τα πετραδάκια τους από κόμβο σε κόμβο ακολουθώντας μόνο ένα ευθύγραμμο τμήμα από τα 16, όχι περισσότερα.
Ο παίκτης που θα φέρει τα τρία πετραδάκια του σε ευθεία, ή που θα αποκλείσει τον αντίπαλο για να μην έχει κίνηση, κερδίζει.