Μάθε πως να λύνεις κάθε SUDOKU

   Το Sudoku αποτελείται από 9 γραμμές, 9 στήλες και 9 κουτιά. Κάθε γραμμή, στήλη και κουτί αποτελείται από 9 τετραγωνάκια και το ζητούμενο είναι να τοποθετήσεις τους αριθμούς από το 1 ως το 9 στα τετραγωνάκια αυτά, έτσι ώστε κάθε αριθμός να εμφανίζεται μία μόνο φορά σε κάθε γραμμή, στήλη και κουτί (δες την εικόνα δίπλα). Ο οδηγός που ακολουθεί είναι χρήσιμος τόσο για αρχάριους λύτες, γιατί περιγράφει βήμα βήμα και αναλυτικά πως θα φτάσουν εύκολα και γρήγορα στην επίλυση ενός δύσκολου sudoku, αλλά και για πιο έμπειρους καθώς μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια όταν κάποιος κολλήσει και δεν μπορεί να συνεχίσει παρακάτω. Ένα ακόμα προτέρημα του οδηγού αυτού, εκτός του ότι φτάνεις στη λύση χωρίς σχεδόν να σκεφτείς, είναι ότι μπορείς να αφήσεις το sudoku οποιαδήποτε στιγμή και να επιστρέψεις στη λύση του όποτε θες, χωρίς να αγχώνεσαι για το χάος που θα σε περιμένει. Εξοπλίσου λοιπόν μ' ένα μολύβι, μια γόμα και ένα sudoku και ξεκίνα.
   Το sudoku, του οποίου την λύση θα δούμε βήμα βήμα, αναρτήθηκε στο site Sudoku.com στις 8 Ιουλίου το 2006. Εσείς μπορείτε να το εφαρμόσετε με τον ίδιο τρόπο σε όποιο sudoku θέλετε.Βήμα 1ο
   Βάζουμε σε όλα τα κενά τετραγωνάκια τους αριθμούς από το 1 ως το 9, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα. 


Βήμα 2ο
   Τώρα, για κάθε αριθμό που προυπάρχει τυπωμένος στο sudoku, σβήνουμε τον αντίστοιχο αριθμό από τα τετραγωνάκια που πρέπει. Στο παράδειγμά μας, ξεκινώντας από τον αριθμό 6, σβήνουμε όλους τους αριθμούς 6 που βρίσκονται στην ίδια σειρά με αυτόν. Όταν τελειώσουμε βάζουμε μια γραμμή πάνω από τον αριθμό, όπως φαίνεται παρακάτω στην εικόνα.


Βήμα 3ο
   Σ' αυτό το βήμα σβήνουμε όλους τους αριθμούς 6 που υπάρχουν στην ίδια στήλη με τον τυπωμένο αριθμό 6. Μόλις τελειώσουμε, βάζουμε μια κάθετη γραμμή δίπλα στον αριθμό για να μας θυμίζει ότι κάναμε κι αυτό το βήμα, όπως φαίνεται παρακάτω.


Βήμα 4ο
   Έπειτα σβήνουμε τον αριθμό 6 από όλα τα τετραγωνάκια που βρίσκονται στο ίδιο κουτί με το τετραγωνάκι του αριθμού 6. Μόλις τελειώσουμε, βάζουμε τον αριθμό 6 μέσα σε κύκλο για να μας θυμίζει ότι περάσαμε κι από αυτό το βήμα, όπως δείχνει και η παρακάτω εικόνα.

Αφού το κάναμε κι αυτό τελειώσαμε με τον αριθμό 6, που σημαίνει ότι σε κανένα τετραγωνάκι που δεν πρέπει δεν εμφανίζεται ο αριθμός 6.


Βήμα 5ο
   Την ίδια ακριβώς διαδικασία (βήματα 2,3,4), ακολουθούμε για όλους τους προυπάρχοντες, τυπωμένους αριθμούς του sudoku και δεν ξεχνάμε να σημειώνουμε με τα σηματάκια ποιούς αριθμούς δουλέψαμε για να μην χανόμαστε. Η εικόνα του sudoku, αφού επαναλάβουμε τα βήματα, θα πρέπει να είναι παραπλήσια με την παρακάτω.


Βήμα 6ο
   Tελειώνοντας με τα σβησίματα θα παρατηρήσετε ότι σε κάποια τετραγωνάκια έχει παραμείνει μόνο ένας αριθμός. Αυτός είναι και ο μοναδικός αριθμός που αντιστοιχεί σ' αυτό το τετραγωνάκι. Οπότε τον σβήνετε και τον γράφετε μεγάλο όπως τους τυπωμένους αριθμούς. Έπειτα κάνετε τα βήματα 2,3 και 4 και γι' αυτούς τους μοναδικούς αριθμούς που προέκυψαν. Στο sudoku του παραδείγματός μας, τα κόκκινα στυλό δείχνουν τους μοναδικούς αριθμούς που προέκυψαν.  

  
Βήμα 7ο
   Επειδή όμως δεν θα είσαι πάντα τόσο τυχερός έτσι ώστε να μένουν μετά το σβήσιμο μόνοι τους αριθμοί στα τετραγωνάκια, θα δούμε σ' αυτό και το επόμενο βήμα έναν άλλο τρόπο να καταλήγεις στην σωστή απάντηση. Πρώτα πρέπει να κοιτάξεις στις στήλες (στην κάθε μια ξεχωριστά), αν στα τετραγωνάκια υπάρχει κάποιος αριθμός που να εμφανίζεται μόνο σ' ένα τετραγωνάκι της στήλης. Αν από τους πολλούς αριθμούς σε κάθε τετραγωνάκι μιας στήλης υπάρχει κάποιος που εμφανίζεται μόνο σε ένα, τότε αυτός ο αριθμός είναι και μοναδική λύση του τετραγώνου στο οποίο υπάρχει. Στη συνέχεια σβήνουμε τους υπόλοιπους αριθμούς από το τετραγωνάκι και γράφουμε μεγάλο τον αριθμό αυτόν και ακολουθούμε τα βήματα 2,3 και 4 όπως για κάθε αριθμό. Την ίδια ακριβώς διαδικασία κάνουμε και στις γραμμές, σε κάθε μια ξεχωριστά. Στο sudoku του παραδείγματός μας, το στυλό δείχνει τον αριθμό που βρήκαμε, που είναι το 3.  

Βήμα 8ο
   Αν στο προηγούμενο βήμα δεν κατάφερες να βρεις κάποιον μοναδικό αριθμό, τότε, με την ίδια ακριβώς λογική κοιτάζεις στα τετραγωνάκια που υπάρχουν μέσα στο κουτί. Επαναλαμβάνεις το ψάξιμο σε όλα τα κουτιά και αν βρεις κάποιον αριθμό που εμφανίζεται μόνο σε ένα τετραγωνάκι μέσα στο κουτί, τότε αυτός ο αριθμός είναι και η μοναδική λύση για το τετραγωνάκι αυτό. Τον γράφεις μεγάλο και επαναλαμβάνεις τα βήματα 2,3 και 4 όπως για κάθε αριθμό. Στο παράδειγμά μας, όπως φαίνεται και στην εικόνα, βρήκαμε τον αριθμό 5.
 

   Επαναλαμβάνοντας τα παραπάνω βήματα όσες φορές χρειαστεί θα φτάσετε στην λύση ακόμα και δύσκολων sudoku, σχεδόν χωρίς να σκεφτείτε!!! Για οποιαδήποτε απορία ή επισήμανση στείλτε μου mail ή γράψτε το σε σχόλιο. Καλές λύσεις! 

11 σχόλια:

το θεμα είναι να σκεφτείς
τι νοημα εχει ετσι?

έχεις απόλυτο δίκιο ότι το ζητούμενο είναι η σκέψη! οι οδηγίες όμως που δίνονται παραπάνω δεν το αναιρούν αυτό. σε βοηθούν να λύσεις εύκολα sudoku χωρίς σχεδόν να σκεφτείς, αλλά στα δυσκολὀτερα sudoku είναι ένα απαραίτητο βοήθημα που δεν οδηγεί στην λύση απο μόνο του. δεν υπάρχει έμπειρος λύτης που να μην χρησιμοποιεί τις παραπάνω οδηγίες, γιατί είναι απαραίτητες οι σημειώσεις. μόλις αποκτήσεις λίγη τριβή με δύσκολα sudoku θα το καταλάβεις.

πολύ ενδιαφέρουσες οδηγίες,θα τις ακολουθήσω,ευχαριστώ πολύ

petixainei panta afto to kolpo

Είναι σίγουρο ότι πάντα θα μένει κάπου ένα νούμερο μόνο του; Δεν υπάρχει περίπτωση να καταλήξουμε σε ζευγάρια αριθμών (σε δύο κουτάκια της ίδιας ομάδας - στήλης/γραμμής/τετραγώνου) ή τριάδες αριθμών σε τρία κουτάκια κ.ο.κ.;
Γιατί στις περιπτώσεις αυτές, των πιο δύσκολων sudoku, υπάρχουν κι άλλα τεχνάσματα (π.χ. αν σε 2 κουτάκια της στήλ/γραμ/τετραγ. υπάρχουν μόνο 2 ίδιοι αριθμοί, αυτοί διαγράφονται απ΄τα υπόλοιπα κουτάκια της ομάδος αυτής, αφού αποκλείεται να βρίσκονται στις άλλες θέσεις).
ΠΔ

Καλή προσέγγιση.
Τι γίνετε όμως αν λύνεις σε οθόνη computer;

Καλή χρονιά σε ολους είμαι η Αναστασία. Λύνω sudoku πολύ καιρό και αυτό το στάδιο με τις σημειώσεις το έκανα στην αρχή. Τώρα το λύνω με το μάτι υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βρεις τον σωστό αριθμο. Ομως φτάνει σε ένα σημειο που σε κάθε κουτάκι ταιριάζουν δύο αριθμοί (το δοκιμασα και ετσι οπως ειπες, παλι τα ίδια) τι γινεται τότε?

ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΑΡΙΑ. ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΟΛΙΣ ΕΛΥΣΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΟΥΝΤΟΚΟΥ.

Σκοπος του παιχνιδιου πιστευω ειναι ν ακονισεις το μυαλο σου στην μαθηματικη σκεψη...αυτο το συστημα βοηθαει στην παρατηρητικοτητα αλλα δεν ειναι διασκεδαστικο με την εννοια οτι ειναι αρκετα κουραστικο ειδικα αν το σουντοκου ειναι μικρης διαστασης...

Καλησπερα μπορουμε να χρησιμοποιησουμε τη μεθοδο σωστου-λαθους, δηλ σε ενα τετραγωνο αν μας λειπουν 2 αριθμοι βαζουμε τον ενα αριθμο και οταν μετα βγαινει αδιεξοδο τοτε τον αλλαζουμε με το δευτερο?

Γεια σας πρέπει να κατεβασω κάποιο προγραμμα για να λύνω σουντόκου απο κομπιουτερ σας ευxαριστώ