Μικρό στο μάτι...μεγάλο στην πραγματικότητα

   Στην ανάρτηση αυτή υπάρχουν εικόνες μιας συγκεκριμένης  κατηγορίας οφθαλμαπατών που στη διεθνή ορολογία αναφέρονται ως geometrical ή size optical illusions. Είναι οφθαλμαπάτες σχετικές με το μέγεθος δύο ή περισσοτέρων αντικειμένων, που ενώ είναι ίδιο, υπό προυποθέσεις φαίνεται τελείως διαφορετικό.

   Μία οφθαλμαπάτη του Joseph Jastrow, που τη δημιούργησε το 1889. Το ερώτημα είναι ποιό από τα δύο σχήματα είναι μεγαλύτερο και ενώ το κίτρινο φαίνεται να είναι η σωστή απάντηση, είναι ίσα. 










   Μία οφθαλμαπάτη του Μuller-Lyer όπου αν και φαίνονται διαφορετικού μεγέθους οι τρεις οριζόντιες γραμμές, είναι ίσες.







   Το 1897 ο H.Z. Ebbinghaus εξέδωσε αυτήν την οφθαλμαπάτη όπου αν και ο δεξιός πορτοκαλί κύκλος φαίνεται μεγαλύτερος, είναι στην πραγματικότητα ίσος με τον αριστερό.






   Η οφθαλμαπάτη αυτή εκδόθηκε το 1889 από τον Franz Muller-Lyer. Σ' αυτήν την εικόνα αξίζει να προσέξουμε τις έντονα κόκκινες γραμμές που στην πραγματικότητα είναι ίσες.





   Ακόμα μία οφθαλμαπάτη του Muller-Lyer. Aν και με την πρώτη ματιά η επάνω κίτρινη γραμμή φαίνεται μεγαλύτερη, είναι ίση με την κάτω.







   Η οφθαλμαπάτη αυτή ανήκει στον Roger Shepard. Η ερώτηση που προκύπτει είναι, πιο από τα δύο ανθρωπάκια είναι μεγαλύτερο; Κι όμως...είναι ίσα!