Τι είναι τα PUZZLES...

Τα puzzles αποτελούν έναν υπέροχο και αχανή κόσμο γεμάτο αριθμούς, γράμματα, σύμβολα, σχήματα και αινίγματα τα οποία μας καλούν να χαθούμε μέσα του, σε μια ατέρμονη αναζήτηση. Μία αναζήτηση των ορίων της οξυδέρκειας, της μνήμης, της αντιληπτικότητάς μας,...του ίδιου μας του εαυτού.

Η έννοια του όρου puzzle.
Σύμφωνα με την έκδοση του 1989 του Oxford English Dictionary ο αγγλικός όρος puzzle (περιπλέκω,θέτω εις απορίαν) συναντάται στα τέλη του 16ου αιώνα ως ρήμα και αναφέρεται για πρώτη φορά στο βιβλίο με τίτλο The Voyage of Robert Dudley...to the West Indies (published circa 1595).
Μεταγενέστερα, χρησιμοποιήθηκε με την μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα και αναφέρεται σε σπαζοκεφαλιές, σταυρόλεξα, παζλ, γρίφους αλλά και διάφορα άλλα προβλήματα τα οποία εξετάζουν την ευφυία του λύτη. Ο σκοπός τους συνήθως είναι ψυχαγωγικός αλλά δεν αποκλείεται κάποιες φορές να αποτελούν μέρος ενός σοβαρού μαθηματικού ή υπολογιστικού προβλήματος, οπότε και η λύση τους να συμβάλει σημαντικά στη μαθηματική έρευνα.

Τα είδη των puzzles.
Διεθνώς υπάρχουν πάρα πολλά είδη puzzles,άλλα γνωστά στο ευρύ κοινό και άλλα λιγότερο.Η ευρεία γκάμα των puzzles που διατίθεται κάνει λίγο δύσκολη την σαφή κατηγοριοποίηση τους βάσει κάποιων μοναδικών χαρακτηριστικών. Παρόλ' αυτά θα κάνω μια προσπάθεια να παραθέσω στη συνέχεια τις κυριότερες κατηγορίες, συμπεριλαμβάνοντας παραδείγματα, που θα εξετασθούν αναλυτικότερα με το πέρας του χρόνου στο blog αυτό (αγγλικοί όροι χρησιμοποιούνται όπου η ελληνική  μετάφραση δεν είναι σαφής).

Word puzzles: Τα puzzles λέξεων εξετάζουν τις εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις και την ικανότητα μας στο χειρισμό της γλώσσας. Σ' αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται τα σταυρόλεξα, παιχνίδια αναγραμματισμών, επιτραπέζια παιχνίδια τύπου scrabble και άλλα. 
Picture puzzles: Τα puzzles με εικόνες είναι μια γνωστή μας κατηγορία που περιλαμβάνει παιχνίδια όπως το "βρες τις διαφορές ανάμεσα σε δύο εικόνες","ένωσε τις τελίτσες" κ.α. Περιλαμβάνει επίσης κάποια απο τα sliding puzzles στα οποία με κάποιους περιορισμούς, πρέπει να σύρεις με την σωστή σειρά κάποια επίπεδα κομμάτια που βρίσκονται μπερδεμένα πάνω σε μια επιφάνεια, έτσι ώστε στο τέλος να προκύψει η επιθυμητή εικόνα. 
Jigsaw puzzles: Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τα αγαπητά απ' όλες τις ηλικίες παζλ. Για την επίλυσή τους χρειάζεται να ενώσουμε τα κομμάτια έτσι ώστε να προκύψει η επιθυμητή εικόνα. Στο εμπόριο υπάρχουν παζλ όχι μόνο δύο διαστάσεων αλλά και τρισδιάστατα με πολλές επιλογές τόσο σε θέματα όσο και σε αριθμό κομματιών.
Mechanical puzzles: Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία. Περιλαμβάνει τα puzzles που παρουσιάζονται ως ένα σύνολο από μηχανικά αλληλένδετα κομμάτια. Το πρώτο puzzle του είδους μαρτυρείται ήδη απο τον 3ο αιώνα π.χ. στην Ελλάδα. Εμπνευστής του ήταν ο Αρχημήδης και ονομαζόταν ''οστομάχιον''. Άλλα γνωστά puzzles της κατηγορίας είναι ο κύβος του Rubik, ο Πύργος του Hanoi και ένα sliding puzzle το Fifteen Puzzle.
Tour puzzles: Στα puzzles που ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία ο παίχτης πρέπει να βρει την κατάλληλη διαδρομή έτσι ώστε, σύμφωνα με τους κανόνες του εκάστοτε παιχνιδιού να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα το knight' s tour: παίζεται πάνω σε μια σκακίερα με μόνο ένα αλογάκι απο τα πιόνια, έχοντας ως ζητούμενο να βρει κανείς τη σωστή διαδρομή έτσι ώστε το αλογάκι να σταθεί πάνω σε όλα τα τετραγωνάκια, με μόνο περιορισμό να ακολουθεί τις κινήσεις που επιτρέπονται και στο σκάκι. Άλλο γνωστότερο παράδειγμα της κατηγορίας αυτής είναι οι λαβύρινθοι.
Logic puzzles: Η πιο ενδιαφέρουσα κατηγορία είναι τα puzzles ευφυίας που είναι συνήθως βασισμένα στα μαθηματικά. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν οι γρίφοι, οι σπαζοκεφαλιές, τα μαθηματικά puzzles και κάποια puzzles που δεν έχουν λύση (impossible puzzles). Παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι το Sudoku, το ''προβλημα με τις 3 κούπες'' κ.α.
Transport puzzles: Τα puzzles αυτής της κατηγορίας έχουν συνήθως υπολογιστικό χαρακτήρα και για την λύση τους απαιτείται η ακριβής μετακίνηση αντικειμένων μέσα σε καθορισμένους χώρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Sokoban αλλά και puzzles στα οποία καλείται κανείς να διασχίσει ένα ποτάμι περνώντας απέναντι κάποια αντικείμενα με την σωστή σειρά, η οποία καθορίζεται απο τους κανόνες του παιχνιδιού (γνωστά και ως River Cross puzzles).

 

3 σχόλια:

Whatever occurs at the current year's Fortnite World Cup and at whatever point and any place it happens, it will be marvelous diversion and by and by become the focal point of the Esports universe for a couple of astonishing long stretches of online activity.https://vbucksupdate.com/

In the event that you are scanning for the best review locales to get free Robux then you should visit Points Prizes now. More studies you will finish the more focuses will be credited in your record. Basically you can reclaim them for your ideal gift vouchers or for Robux.
Pointsprizes is the most secure and solid locales over the web to win Robux without going through your genuine cash.
https://robuxupdate.com/